Archive for the 'groentetuin' Category

Groente weblog

zaterdag, mei 21st, 2011

Hey!
Long time no see….
Ik ben er nog wel hoor. Maar momenteel helemaal niet bezig met het maken van kralen. Ik heb al tijden niks gemaakt. Ook niet zozeer op ander creatief gebied.
Ach, het komt vanzelf wel weer denk ik.

Mijn tijd zit nu voornamelijk in mijn groentetuin! Wat is het druk! Ik hield zelf altijd in een schrift bij wat ik gezaaid en geplant had..en sinds kort heb ik er een aparte weblog voor gemaakt. Ik denk dat deze weblog anders wel erg vol komt te staan met groente in plaats van kralen/ andere creaties.
Dus…voor iedereen die wil weten wat er op mijn tuin gebeurt, kom lekker lezen op http://paulineperenboom.blogspot.com

En voor alle andere zaken hoop ik hier snel weer wat te kunnen plaatsen!

Het is begonnen!

zondag, maart 20th, 2011

Dit weekend voor het eerst weer flink in actie geweest op de groentetuin!!
Het begon allemaal afgelopen week. Omdat er zo’n enorme wateroverlast is geweest is er onder de tuinen een nieuwe drain gelegd. Het was een hele happening. Met een graafmachine is er in de betreffende tuinen een sleuf gegraven. De drain kwam erin en de sleuf werd weer gedicht door een groep tuinders. Zij hebben de héle dag staan scheppen. Petje af!
Omdat de graafmachine er door moest zijn ook alle hekjes los gemaakt. Die moesten naderhand dus ook allemaal weer teruggezet en vastgezet. Tjonge jonge..nou dit moet gaan helpen hoor van mij! Wat een werk is het geweest!

sleuf01

sleuf02
(drain vanaf mijn vaders tuin)

Gisteren en vandaag een stralende dag. Ik heb zonder jas heel hard gewerkt in de tuin. Wat is 2 are groot!!! :)
Alle mest die ik had liggen is verspreid op het land. Nu is de mest op, bij lange na niet genoeg dus. Snel maar weer nieuwe gaan regelen. De knoflook die ik voor de winter erin had gezet staat er heel goed bij! De nattigheid overleeft dus! De uien van voor de winter lijken wel verprutst door het water. Ik laat er nog een paar staan om te kijken of het wat wordt maar het meeste was wel uiensoep.

mest01

 De eerste rijtjes zijn gezaaid. Ik heb radijs en uien uit zaad erin gezet! Laat maar komen! Vogelhuisje is gelakt en vandaag opgehangen. Én ik heb rabarber gekregen van de buurman!! Super natuurlijk!
Mijn aardbeienbedje is al redelijk opgeschoond. Daar wil ik nog wel wat nieuwe aardbeien bij planten.
Komende week gaan de tuinbonen erin. En peultjes kunnen ook al misschien.
Én, en, en…..ik heb inmiddels al 5 vlinders gezien! Gisteren de eerste, een kleine vos, en vandaag vlogen ze af en aan!
De lente gaat echt beginnen! :)

rabarber

kleinevos2011

vogelhuisje

Dubbele tuin!

zaterdag, oktober 30th, 2010

Nou daar zit ik dan! Dik tevreden in mijn kale groentetuin van 2 are! (Heb je mijn mooie huisje in aanbouw al gezien??)Het rechter stuk is nieuw erbij. Ik heb er net een kersenboom ingezet. We hebben het tussenhek open geknipt. Mocht het nou tich niet gaan bevallen dan kan het redelijk eenvoudig weer teruggebracht worden naar 2 losse tuinen. Nu is het natuurlijk een hele kale natte boel. Er is weinig te beleven. (En ook nog steeds veel water) Maar ik ben al druk bezig met het maken van plannen voor volgend jaar. En voorlopig ben ik ook nog wel even zoet met spitten want het linker stuk moet nog voor de helft op de kop gezet

dubbeletuin!

Doemarkt

zondag, september 26th, 2010

Er werd hier gisteren in de stad een Doemarkt gehouden waar alle verenigingen zich presenteren.Ik heb de hele dag in de stand gestaan van de Volkstuinvereniging Het Gelderse Hout waar ik mijn tuintje huur.
Het was een leuke en gezellige dag!  We hadden een wedstrijd om het gewicht van een pompoen te raden en de gelukkige winnaar kreeg de pompoen dan mee naar huis. Over de hele dag hebben we 5 mensen blij gemaakt!

doemarkt

De mooie kalebassen en pompoenen op de foto zijn van iemand die ook bij ons op het complex zit. Zelf heb ik ook veel kalebassen maar minder variatie. Weer iets erbij voor op mijn verlanglijstje. :)
(O ja en voor de geïnteresseerden onder ons…ik heb nog een tuintje erbij geuurd…haha.. nu heb ik dus 2 are!  Later meer daarover 😉 )

Courgettes…iemand? :)

zondag, september 12th, 2010

Courgettes, courgettes, courgettes, courgettes….
Het is niet meer de vraag of ik zin heb om courgette te eten. Het is meer een kwestie van dooreten! Haha.

Maar ik heb nu een recept van mijn moeder gekregen om ze in te maken met azijn. En dan wordt het een overheerlijke courgette zoetzuur!! De smaak is een beetje te vergelijken met augurken.
Nu dus flink veel lege potjes sparen en regelmatig in de keuken in de weer met courgette, ui en azijn. We hebben inmiddels een aardig voorraadje maar de voorraad courgette gaat net zo snel. :)
Op de foto zie je trouwens ook nog sierkalebassen (die kleine groene en die dikke rechtsachter), die eten we maar niet op, schijnt niet zo lekker te zijn. :) De rest is allemaal courgette! (psst..het schijnt zelfs dat ik in mijn slaap over courgettes praat, haha!)

courgettes

Picture post.

vrijdag, augustus 27th, 2010

Even een foto post.
Met dit beeld kwam ik terug van mijn vakantie! De hele tuin was volgegroeid! Inmiddels heb ik nagenoeg al het onkruid eruit. Iedere dag viel er wel iets te oogsten.

groentetuin-aug

wortels
De winterwortels gaan heel hard.

tomaten02
Iedere dag zijn er tomaten om te plukken.

p1040709-ph
Wat zijn dahlia’s toch mooi he?

p1040704-ph
Al meer dan 25 sierkalebassen en meer dan 30 courgettes geoogst.

kalebassem

p10406961

Is dat genieten of genieten?
gaaf he?!

 

 

 

Maar toen…..gisteren kwam er een enorme regnbui/ dag voorbij. Eerder deze week ook al. Het houdt maar niet op met regenen. Een beetje water is wel goed voor de tuin maar zulke hoeveelheden zijn funest.
En waar je bang voor bent gebeurt dus…gisteravond even inspectie gehouden op de tuin..het voorste deel staat helemaal blank. :(
Noem het gerust een kleine ramp.
Ik hoop heel erg dat het snel stopt met die stomme regen (maar volgens mij moeten we nog 2 dagen zo door) en dat de zon komt zodat de boel wat opdroogt. En dan maar flink duimen dat de wortels/ boontjes en bietjes deze moerasblubber gaan overleven…..

p1040724-ph1

p1040727-ph

Meneer W.Ortel

zondag, augustus 22nd, 2010

wortel

De eerste oogst van de winterwortels is een feit!

Een paar dagen verder

maandag, juli 26th, 2010

groentetuin-juli
En zelfs deze foto is nu alweer achterhaald… het groeit momenteel de pan uit! Vanmorgen weer een lekkere regenbui gehad. Inmiddels is het veldje met courgette en sierkalebas helemaal bedekt. We hebben al 4 courgettes geoogst en gegeten! Lekker! Bij alles wat we eten hebben we ook sla want ook dat groeit maar door!
En wat dacht je van iedere dag een bosje lathyrus van mijn lathyrushekje?

zinnia-roze

tomaten

Tja..

zaterdag, juli 17th, 2010

En mezelf maar afvragen waarom er toch steeds geen nieuwe kralen bijkomen….

Ik heb het veel te druk! Hobby erbij die me behóórlijk bezig houdt :)

courgette
De courgettes komen eraan!

zinnia
Eerste zinnia (thuis gezaaid) bloeit!

winterwortel
En de winterwortels moet ik hoognodig uitdunnen!

Nu de échte oogst

woensdag, juni 30th, 2010

Datgene wat het altijd wel doet:

radijsjes

Radijsjes!!!
Vorige week heb ik de eerste 2 van het de tuin gehaald en daarna zijn er al een heel aantal opgegeten! Leuk leuk leuk! En ook erg lekker…
Vanmorgen vroeg een behoorlijke regenbui waar ik ontzettend blij mee ben want het is nu natuurlijk alleen maar héél warm en héél droog. Ik denk dat ik vanavond maar weer eens ga kijken hoe het erbij ligt allemaal.